Dieta korzystna dla oczu – jak wpływa na widzenie, co warto jeść i pić?
Czy dobrze dobrana dieta może zapewnić nam lepszy wzrok? O tym, że styl życia człowieka ma ogromny wpływ na organizm i może ograniczyć ryzyko rozwoju wielu chorób oraz problemów zdrowotnych, nikogo nie trzeba przekonywać. Do najważniejszych elementów codziennej profilaktyki – obok ruchu, snu i unikania sytuacji stresowych – należy wykształcenie prawidłowych nawyków żywieniowych. W naszych artykułach często piszemy o tym, co wzmacnia wzrok – tym razem skoncentrujmy się właśnie na diecie.
Dieta a zapobieganie chorobom oczu
Warto wiedzieć, że dieta na oczy to niejedyne, na czym warto skoncentrować się w trosce o zdrowie. Niektóre choroby oczu są ściśle powiązane z ogólnym stanem organizmu – w takim przypadku zdrowo się odżywiając można wpłynąć pośrednio również na stan narządu wzroku.
Dieta a retinopatia cukrzycowa
Do schorzeń, które w znacznym stopniu upośledzają procesy widzenia należy cukrzyca, a dokładniej powiązana z nią retinopatia cukrzycowa. Jest to określenie niekorzystnych (patologicznych) zmian w unaczynieniu siatkówki, prowadzących do pogorszenia widzenia. Jednym z istotnych czynników wpływających na przebieg cukrzycy oraz rozwój retinopatii jest dbałość o obniżanie poziomu cukru we krwi do bezpiecznego poziomu, a to można uczynić właśnie przy pomocy diety. Właściwe nawyki żywieniowe (obok aktywności fizycznej) mają kluczowe znaczenie dla unormowania glikemii – dlatego odpowiedź na pytanie o to, co na poprawę wzroku u cukrzyka brzmi właśnie: dieta. Oczywiście w wielu przypadkach dbałość o utrzymanie prawidłowej wagi może zapobiec rozwojowi cukrzycy, gdyż u znacznej części pacjentów czynnikiem sprzyjającym rozwojowi cukrzycy jest otyłość.
Dieta a nadciśnienie oczne i jaskra
Innym bardzo trafnym przykładem, w jaki sposób nawyki żywieniowe wpływają na poprawę wzroku, jest znaczenie diety w profilaktyce nadciśnienia ocznego, a nawet jaskry. Czynnikiem sprzyjającym wystąpieniu zbyt wysokiego ciśnienia wewnątrzgałkowego mogą być schorzenia ogólnoustrojowe, w tym przede wszystkim nadciśnienie tętnicze, otyłość oraz wspomniana już wcześniej cukrzyca. Tymczasem w utrzymaniu prawidłowej wagi oraz prawidłowych wartości ciśnienia tętniczego doskonale pomaga styl życia – znów (obok aktywności fizycznej) jest to sposób odżywiania się, a także rezygnacja z używek. Dodatkowo – zarówno u osób, które chcą uchronić się przed jaskrą, jak i w pewnym stopniu u pacjentów, którzy zmagają się z tą chorobą – korzystny wpływ na stan oczu ma dieta bogata w takie składniki, jak kwasy omega-3 oraz antyoksydanty, w tym witamina A, C oraz E.
Co poprawia wzrok? Witaminy w diecie dla oczu
Osoby, które chcą zadbać o stan narządu wzroku poprzez przyjmowanie odpowiednich składników pokarmowych, angażują często – do poszukiwania odpowiedzi na pytanie: jakie witaminy na oczy? – forum internetowe. Tymczasem odpowiedź na tak postawione pytanie jest bardzo prosta – dla procesów widzenia istotne są przede wszystkim trzy witaminy: A, C oraz E.
Co jeść aby poprawić wzrok? Witaminę A
Witamina A ma kluczowe znaczenie dla prawidłowej pracy czopków i pręcików, umieszczonych na siatkówce. Przypomnijmy, że siatkówka, znajdująca się w tylnej części gałki ocznej, czyli dnie oka, pokryta jest fotoreceptorami, umożliwiającymi rozpoznawanie kolorów, kształtów oraz odpowiedzialnymi za widzenie w gorszym oświetleniu. Największa koncentracja czopków i pręcików znajduje się w obszarze określanym jako plamka żółta. Niedobór witaminy A może powodować pogorszenie widzenia w słabszych warunkach oświetlenia (czyli wystąpienie tzw. kurzej ślepoty), ale także sprzyjać pojawieniu się tzw. zespołu suchego oka. Aby dostarczyć organizmowi odpowiednich ilości witaminy A, należy sięgnąć po wątrobę, jaja, sery, masło, tłuste ryby, a także marchew, dynię i szpinak.
Co jeść na poprawę wzroku? Witaminę E
Witamina E opisywana jest powszechnie jako „witamina młodości”. Jako antyoksydant ma zdolność do chronienia komórek przed starzeniem – wpływa więc również ochronnie na wzrok, zwłaszcza na siatkówkę. Natomiast pojawiające się niekiedy informacje na temat potencjalnego wpływu tych przeciwutleniaczy na powstrzymanie rozwoju zaćmy nie zostały dotychczas jednoznacznie potwierdzone w badaniach. Szczególnie warto dostarczać ją organizmowi z pożywieniem – najwięcej znajdziesz jej w tłuszczach roślinnych (w tym oliwie z oliwek), orzechach i migdałach, pestkach dyni czy nasionach słonecznika.
Co jeść na oczy? Przeciwutleniacze, czyli witaminę C
Witamina C znalazła się w tej grupie dokładnie z tego samego powodu, co dwie powyższe – jest silnym i niezwykle popularnym antyoksydantem. Dodatkową jej zaletą jest zdolność do uszczelniania naczyń krwionośnych. Trwają badania nad potencjalną skutecznością witaminy C w profilaktyce zaćmy, choć naukowcy nie uzyskali jak do tej pory wyników jednoznacznie potwierdzających tę tezę. Do najlepszych naturalnych źródeł witaminy C należą pietruszka, papryka, brukselka, szpiak a także owoce cytrusowe, dzika róża i porzeczki.
Kwasy Omega-3 dla oczu
Ich zbawienny wpływ na organizm jest powszechnie znany – warto wiedzieć, że nienasycone kwasy Omega-3 oznaczane jako EPA, DHA i ALA występują w dużych ilościach w narządzie wzroku, chroniąc siatkówkę – w tym zmniejszając ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki. Ich niezwykle ważnym zadaniem jest również odżywianie nerwu wzrokowego. Najlepszym naturalnym źródłem kwasów Omega-3 są ryby.
Luteina i zeaksantyna na wzrok
Zarówno luteina, jak i zeaksantyna należą do przeciwutleniaczy – a dokładniej karotenoidów. Właśnie dzięki nim niektóre warzywa i owoce nabierają barwy żółtej, pomarańczowej, a nawet czerwonej. Co ciekawe, luteina i zeaksantyna występują również w siatkówce oka, w tym przede wszystkim w plamce żółtej – trzeba jednak dostarczać je wraz z pożywieniem, ponieważ ludzki organizm nie jest w stanie wytwarzać ich samoistnie. Antyoksydanty chronią komórki organizmu przed starzeniem w wyniku stresu oksydacyjnego – zabezpieczając siatkówkę przed uszkodzeniami. Do źródeł szczególnie bogatych w luteinę i zeaksantynę należą pietruszka (natka), szpinak, brokuły, czerwona papryka, pomarańcze i winogrona.